Prepuštanje i povjerenje

Dat nam je slobodan izbor.

Ali..
Ukoliko se izgubimo u kontroliranju stvari postajemo nesretni. Želja za kontrolom prilično podrazumijeva želju za patnjom. Kontrolirati želimo najčešće na sljedeće načine:
1. pružamo otpor ili negiramo pojave i stvari koje percipiramo kao loše i nepoželjne
2. Silno želimo ugodne i sretne situacije i pojave. Stalno.
Ukoliko ne dobijemo ono što želimo (ako se ne rješimo “negativnih” pojava ili ako nismo konstantno u ugodnim i sretnim situacijama) mi patimo. Tražimo razno razne razloge te okrivljujemo feng shui, karmu, onoga drugoga, sebe, itd..
U ljubavi nema mjesta ni krivnji ni sramu.
Bol je neizbježna. Patnja nije.
 
Onoga trenutka kada počnemo uviđati kolateralnu ljepotu Života, mi smo spašeni. Oslobođeni.
Doživjeti kolateralnu ljepotu znači vidjeti božansko u SVEMU što se dešava: trenutak u kojem lav trga divokozu, trudnicu koja je usljed raka izgubila obje dojke, kada dvogodišnjakinja ubire djetelinu, prijetnja pijanca upućena blagajnici, poljubac dvojice pedesetogodišnjaka.
Oslobođenju se najlakše približiti ako se uživimo u sliku da ćemo u roku od 24 sata završiti u doživotnoj komi. Tu smo, a nema nas. Život teče dalje bez nas- savršeno kao i do sada. A ipak.. kada smo budni, dajemo mu toliko važnosti.
Kada počnemo razmišljati na taj način, sve počinje gubiti važnost. U isto vrijeme, sve dobiva svoju svrhu- paradoksalno- ali nismo više vezani za ishod stvari. Uviđamo koji dio nas je prolazan, a što ostaje vječno.
Nemoguće je ucijeniti ili kontrolirati čovjeka koji ne želi ništa.
A upravo tada, sve što smo zaista željeli- dolazi.

Other themes from same category

Novosti
Zamke ega
Poema Ponekad

Zanima Vas više? Pošaljite upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.