Strah od sučeljavanja

“Zbog čega najviše žalite u životu?”
“Zbog toga što nisam imala hrabrosti slijediti neke od svojih najvećih snova i izboriti se za sebe u trenucima kada sam to trebala”- kaže 87-godišnja žena. “Dakle, što je po vašem mišljenju razlog zbog kojeg se niste bili izborili za sebe i svoje snove?” “Bila sam osjećala da bih mogla napraviti potpunu budalu od sebe.. da bi mi se cijeli svijet mogao smijati.. Da bi moje ideje- ili ja- bile odbijene.. Da bi me drugi čak i mrzili ili osuđivali, ili da nitko ne bi bio na mojoj strani? Da sam mogla biti i fizički napadnuta?! Da…”
Kada se počnemo bojati sučeljavanja, to je znak da smo pustili strahove u svoj um, a oni su ponekad- građeni na krivoj osnovi. Ponekad čak to ni nisu naši osobni strahovi već oni preneseni sa DNK naših predaka. Kada izbjegnemo situaciju u kojoj smo trebali pustiti glas ili reagirati a nismo, javlja se osjećaj nemoći ili neuspjeha. Frustracija raste- kao i najvjerojatnije knedla u grlu ili želucu: situacija je prešla naše granice. Imamo snažnu potrebu jasno izreći kako se osjećamo I što mislimo.

Izboriti se za sebe- ili se suočiti sa teškom osobom/situacijom- ne znači nužno uvijek agresiju ili napad. Ali, podrazumijeva da smo asertivni (i da nastupimo diplomatski). U početku možda nećemo zvučati “kao na filmu”, ali praksa čini čuda. Takav nastup pokazuje naše poštovanje prema nama samima i jasnoću naših granica drugima. Donosi i osjećaj vlastite moći. Dopušta da stari obrasci koji nas više ne služe odu i donosi novo i pozitivno u naše živote. I, kada smo dovoljno hrabri da učinimo pravu stvar i sve ostalo nekako sjedne na svoje mjesto.
Pozovite na onaj snažan i božanski dio sebe- sa namjerom transformacije, okončanja neproduktivnih ciklusa, privođenja stvari koje se trebaju rješiti- kraju. I/ili sa namjerom da očistite blokade i stagnacije i otvorite se novim putevima. Vjerujte, moćniji ste nego što to mislite! 😉

Other themes from same category

Prepuštanje i povjerenje
Novosti
Zamke ega

Zanima Vas više? Pošaljite upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.